Jubilejni tradicionalni slovenski zajtrk
Letos, 20. novembra, praznujemo 10. jubilejni slovenski tradicionalni zajtrk. Žal to leto brez vrveža v naših šolah in vrtcih. So pa šolarji slovenski tradicionalni zajtrk pripravljali sami doma. Tisti otroci, ki so v nujnem varstvu v Vrtcu Košana in Vrtcu Pivka pa so se posladkali s sladkim domačim medom. Ustvarili so tudi nekaj izvirnih izdelkov povezanih s tematiko današnjega praznika.
Tradicionalni slovenski zajtrk poudarja, da moramo uživati hrano domačega izvora. Razvil se je iz dobrodelne izobraževalne akcije »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih«. Njen pobudnik je bila Čebelarska zveza Slovenije.
Na krožniku tradicionalnega zajtrka so kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno osveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Več o slovenskem zajtrku si lahko preberete na: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/.