PIVŠKA KULINARIKA IN DRUGE PIVŠKE POSEBNOSTI V DANAŠNJI ODDAJI DOBRO JUTRO
Ustvarjalci oddaje Dobro jutro so današnje jutro in dobršen del dopoldneva preživeli v Pivki med snemanjem oddaje, posvečene pivški kulinariki. Seveda pa je televizijsko občinstvo spoznalo še marsikaj zanimivega o krajih in ljudeh v občini Pivka.
Ekipa RTV Slovenije je v Pivko prispela že zgodaj zjutraj in se najprej ustavili pri Štefki Žele iz Pivke, ki je vpričo kamere pripravljala zagorske štruklje, buhteljne in zajčkovo obaro. Televizijci so se nato preselili v Park vojaške zgodovine in tam prav tako v živo posneli pogovor z direktorjem Jankom Boštjančičem, Miran Žitko pa je predstavil delovanje dobrodelne skupine Bejš če uejdeš.
Naslednje prizorišče je bila čistilna naprava Živa. Tam so snemalce pričakali Ernest Margon, Dragica Jaksetič, David Penko, Matjaž Penko in Sedmakovi z Juršč s svojima pastirskima psoma. Beseda je stekla o pivški zgodovini, kulturi in imenu, Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, skrbi občine za pitno vodo in čistilni napravi, ki je nekaj posebnega, o 200. obletnici rojstva Miroslava Vilharja in o učinkovitem varstvu drobnice pred velikimi zvermi.
Pesmi, ki so jih peli člani Moškega okteta iz Košane je bila vsem predstavitvam lepa zvočna kulisa.
Še posebej živo in zanimivo pa je bilo na stojnicah pred Krpanovim domom. Televizijskemu občinstvu so se predstavila društva, vasi in posamezniki. Večina jih je predstavljala tradicionalno pivško kulinariko, jedi, na katere smo že skoraj pozabili.
Z nami so bili Martin Krpan in predstavniki TD Pivka, vaških skupnosti Zagorje, VS Palčje, Selce, Suhorje, Stara Sušica, turistična kmetija Andrejevi, sadjarska kmetija Biščak, sirarska kmetija Štefetovi, OŠ Košana, ŠD Pike, Čebelarsko društvo Pivka, Društvo upokojencev Pivka, Edita Čotar s pebble art in zavod Furman.
Veseli smo, da so dogajanje zlasti pred Krpanovim domom spremljali tudi otroci iz vrtca in šole, pa tudi številni drugi sokrajani. Vse skupaj smo ponovno povabili tudi na nedeljske Okuse pivških jezer, ki bodo še bolj pisani in bogati s programom. Gostili bomo 28 stojnic ponudnikov lokalnih dobrot in še 15 stojnic drugačne ponudbe.
Obiščite nas in preživite z nami lepo nedeljsko popoldne!