PRIPOROČENO UŽIVANJE D3 VITAMINA V ČASU RESPIRATORNIH OKUŽB IN EPIDEMIJE COVID-19
Nedavna nacionalna raziskava, ki so jo opravili na reprezentativnem vzorcu zdravih Slovencev starih 18 do 74 let, je ugotovila, da ima v jesensko-zimskem obdobju (med novembrom in aprilom) veliko odraslih Slovencev pomanjkanje vitamina D.
Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal in povečuje naravno odpornost (prirojeno imunost) proti okužbam, pomanjkanje vitamina D je povezano z večjim tveganjem za COVID-19.
Vitamin D ima dokazane mehanizme delovanja na imunski sistem, s katerimi lahko izboljša naravno odpornost proti akutnim virusnim okužbam dihal in z zaviranjem pretiranega vnetnega odgovora ublaži njihov potek.
Zato je priporočeno nadomeščati vitamin D3, da zmanjšamo pojavljanje okužb s SARS CoV2 in da ublažimo potek bolezni COVID pri že okuženih bolnikih.
Dnevne potrebe po vitaminu D lahko na področju Slovenije med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu. Zmerna izpostavljenost pomeni že sprehod na prostem, če so soncu izpostavljene roke in obraz. Zato je izredno pomembno, da tudi v jesensko zimskih dneh, ko je zunaj sonce naredimo kakšen daljši sprehod v naravi.
Predvsem pa je pomembno, da v jesensko zimskem obdobju uživamo hrano, ki je bogata z vitaminom D. To so predvsem ribe (losos, skuša, sardine, tun), jajca, sir, surovo maslo, telečja jetra, gobe, polnomastno mleko in jogurt. Npr. tudi pločevinka Delamarisove skuše zadosti dnevni potrebi vitamina D.
Pred časom je bila narejena tudi analiza in priporočila ekipe strokovnjakov in so objavljena na spletni strani Kliničnega centra Ljubljana, ki jih lahko preberete na spodnji povezavi.
https://www.kclj.si/dokumenti/FINAL_30.Okt_2020_PRIPOROCILA_VITAMIN_D_in_covid-19_za_infektologe.pdf
Za svoje zdravje moramo najprej poskrbeti sami. Zato poleg splošnih priporočil za zajezitev epidemije, kot so uporaba mask, razkuževanje, upoštevanje distance, potrebno poskrbeti za dovolj gibanja in uravnoteženo prehrano.